Organic Care Products

Homoktövis

A homoktövis (Hippophae) az ezüstfafélék (Elaeagnaceae) családjába tartozó, kevés fajt számláló nemzetség.

Származása, elterjedése
Fő elterjedési területe Ázsia. A Kárpát-medencében egyetlen faja, a Hippophae rhamnoides őshonos, pontosabban annak egyik alfaja, a subsp. carpatica Rousi.[2]
Az északi féltekén a mérsékelt és szubtrópusi övben él. Fénykedvelő, fagy- és szárazságtűrő. Homoktalajon, folyó- és patakhordalékon, tengerparti dűnéken nő. Hazánkban is honos. Régebben több helyen is előfordult, főleg a Szigetközben voltak nagyobb állományai. Napjainkban egyedül Újpesten élnek természetes populációi. 1974 óta védett az újpesti állomány.
A tőfaj Európa- és Ázsia-szerte a tengerpartokon, homokdűnéken, sziklákon, az időszakos folyómedrekben és folyóvölgyekben, hegyvidékeken található. Az alfaj a Szigetközben, a Szentendrei-szigeten, Békás- és Káposztásmegyeren, valamint Örkény közelében fordul elő, de igen gyakran ültetik talajmegkötésre és díszcserjének is. A talaj iránt nem igényes, a rossz, száraz sós talajokon, márgán, agyagos kőmálladékon is megél. A telet jól viseli, a fagyok nem károsítják.

Megjelenése, felépítése
Sarjtelepes, sűrű bozótot alkotó, ágas-bogas, 3-5 m magasra növő tövises cserje, vagy esetenként 11 m-re is megnövő kis fa.
Levelei 4–6 cm hosszúak, ezüstösen vagy rozsdabarnán pikkelyesek, később csaknem teljesen pikkely nélkülivé válnak. A levélnyél 1–3 mm hosszú, vagy a levelek ülők. A hajtások ugyancsak ezüstösek, gyakran tövisben végződnek. A virágok aprók, zöldesek, vörösbarnán pikkelyesek, egyivarúak. A termős virágok fürtökben állnak, míg a külön bokrokon fejlődő porzós virágok rövid füzérekben. A termések vöröslő narancssárgák, 6–8 mm hosszúak, savanykásak. Rokonával, a keskenylevelű ezüstfával (Elaeagnus angustifolia) könnyen összetéveszthető, de az egylaki, termései nagyobbak, halványsárga színűek és szürkén molyhosak, levele szélesebb, levélnyele is hosszabb, 4–6 mm-es.
Kétlaki, szél porozta növény, termése narancssárga bogyó. A termés alakja tojás formájú, 7–9 mm átmérőjű, egymagvú. A gyümölcs leveses, vékony héjú. A héj színe a sárgától a narancsvörösig terjed. Termése augusztus elejétől szeptember végéig érik be, ilyenkor még kesernyés, savanykás, de ha megcsípte a dér, édessé és fogyaszthatóvá válik. Gyümölcsét elsősorban feldolgozva, és nem nyersen fogyasztják.

Felhasználása
A homoktövis védi és erősíti az immunrendszert, növeli szervezetünk védekezőképességének hatékonyságát, késlelteti az öregedési folyamatokat. Általános legyengülés, illetve különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő – javítja az általános egészségi állapotot. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális megfázások kezelésénél.
Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat.
Speciális zsírsavösszetétele révén csökkenti a vér koleszterinszintjét, s így lassítja az érelmeszesedési folyamatok kialakulását.
Erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a sebgyógyulást, a bőrbetegségek gyógyulását. Gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását. E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, továbbá véd a káros UV-sugárzástól.
Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, sőt olajtermék is készül belőle. Kiemelkedő a C-vitamin tartalma, amely a citrom C-vitamin tartalmának a tízszerese. Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.
Parkokban, kertekben is termesztik, erre a célra Tibetből, illetve Oroszországból származó cserjetermetű növényt használnak.

Használata ajánlott

Homoktövis magja
Immunrendszer erősítésére,
allergia ellenes hatása miatt a tünetek enyhítésére,
fizikai és szellemi erőnlét növelés,
stresszes hajszolt életmódban,
sportolóknak erőnlét fokozó,
hajerősítés, hajhullás ellen,
máj és bőrtisztítás, bőrfiatalító hatás,
UV védelem
magas vérnyomás,
tápanyaghiányos életmód,
antioxidáns hatású,
fáradtság esetén,
dohányzás esetén.

A készítmények összetétele

A Bio Homoktövis Bogyó Velő
Összetétele:
100% homoktövis + 0,001 % C-vitamin

A Bio Homoktövis Préslé mézzel
Összetétele:
50 % homoktövisbogyó velő + 50% virágméz

A Bio Homoktövis Héj-Mag őrleménye
Összetétele:
100% homoktövis héja, magja (tartalmazza a héj és magolajat is)

A homoktövis olaj
Omega-3 (alfa-linolénsav), Omega-6 (linolsav), Omega-7 (palmitolajsav), Omega-9 (olajsav), b-sitosterin (hatékony koleszterincsökkentő), cis-vaccénolaj-sav, fitoncid és nyomelem tartalma nagyon magas. A homoktövisnek magas a flavonoid tartalma, melyeknek a legújabb kutatások szerint kiemelkedőek az élettani hatásai.

Homoktövislé
A homoktövis vízben oldódó sárga flavonoidokat tartalmaz. Mivel a flavonoidok rendkívül hatékony antioxidánsok, napjainkban az egyik legfontosabb egészségmegőrzőkké léptek elő.
A hazánkban honos gyümölcstermő bokrok közül a homoktövis termésében található a legtöbb C-vitamin (500-900 mg/100g). Emellett nagy mennyiségben tartalmaz A-, B1-, B2-, B6-, B8-, B9-, E-, K-, P-, PP-vitamint. E-vitamin tartalma (202,9 mg/100g) magasabb, mint a szójababé, a búzáé és a kukoricáé.

Forrás: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük