Glicerin
Előállítása
Mivel a lipidek vázát adja, szappankészítés, valamint biodízel gyártása során nagy mennyiségben keletkezik. Ipari mennyiségben a biodízel melléktermékeként állítják elő.
Felhasználása
Élelmiszerekben a víztartalom megőrzésére, oldószerként, édesítőszerként alkalmazzák E422 néven.
cukor helyettesítése esetén kalóriatartalma kevesebb, mint a cukoré, bár édessége csak a cukor 60%-a. Mindazonáltal nem emeli a vércukorszintet és nem tápanyaga a fogszuvasodást okozó baktériumoknak.
élelmiszerekben zsírsavak helyettesítésére is alkalmazzák
a poliol, és a poliuretánok gyártásának fő összetevője.
a nitroglicerin alapanyaga
köhögéscsillapítókban, szájvizekben, szappanokban, samponokban, fogkrémekben, krémekben egyaránt megtalálható
gyógynövénykivonatok esetén az etanol helyettesítésére használják
vérkészítmények folyékony nitrogénben való tárolása esetén megakadályozza a vérsejtek megfagyását
kúpok és beöntések formájában hashajtónak használják, mert izgatja a bélfalat és hiperozmotikus hatása van.
a kozmetikai iparban hidratáló krémek készítésére használják, mert elvonja a levegő páratartalmát, így meggátolva a bőr kiszáradását, de a túl sok glicerint tartalmazó krémek kiszáríthatják a bőrt
a vízipipa-dohány alapvető összetevője
füstgép-folyadékokban is előfordul, alapvető összetevője
Lebontása
A glicerin a trigliceridek, és a foszfolipidek prekurzora. Amikor a szervezet a zsírkészletét égeti el, glicerin és zsírsavak kerülnek a véráramba. A glicerint a máj cukorrá alakítja, mely a sejtek energiatermelésének alapja. A glicerin-kináz kizárólag a májban található meg.
Mielőtt a glicerin a glikolízisben részt vehetne, először gliceraldehid-3-foszfáttá kell átalakítani.
Forrás: Wikipedia
Vélemény, hozzászólás?